Mieszam makaron z 2 składnikami i wstawiam do piekarnika. Ten tani obiad naprawdę smakuje

Dodano:
Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem Źródło: Shutterstock / AS Foodstudio
Oto pomysł na tani i smaczny obiad, który można zrobić w parę chwil. Potem wystarczy tylko poczekać, aż całość podgrzeje się w piekarniku. Do jego przygotowania potrzebne są tylko cztery niewyszukane składniki.

Wracacie z pracy, a tu nie ma obiadu? Na szczęście znam kilka przepisów na smaczne, ekspresowe dania, które posmakują całej rodzinie. Dziś jedno z nich. Będzie nim zapiekanka makaronowa z dodatkiem trzech niewyszukanych składników, czyli tuńczyka z puszki, groszku i żółtego sera. Jej przygotowanie jest łatwe i szybkie, a efekt bardzo smaczny.

Jaki groszek dodać do zapiekanki?

Do zapiekanki makaronowej z tuńczykiem doskonale pasuje groszek. Można sięgnąć po taki z puszki, jednak o wiele smaczniejszy będzie groszek mrożony. Przed dodaniem do zapiekanki można go obgotować, jednak nie jest to konieczne. Można bowiem dodać groszek zamrożony. Trzeba tylko zwrócić uwagę, by znalazł się pod warstwą sera. Inaczej szybciej wyschnie, niż się upiecze.

Jak zrobić zapiekankę makaronową z tuńczykiem i groszkiem?

Tę szybką zapiekankę makaronową robię z dodatkiem tuńczyka z puszki oraz mrożonego groszku. Jeśli chodzi o rybę, wybieram filet w oleju. Rozdrabniam go tak, jak chcę, a dzięki olejowi mięso jest bardziej soczyste, podobnie zresztą jak cała zapiekanka. Wcześniej trzeba tylko ugotować makaron, choć oczywiście można użyć ten, który został z wczorajszego obiadu. Będzie szybciej i nic się nie zmarnuje.

Przepis: Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem i groszkiem

Makaron zapiekany z kawałkami tuńczyka z puszki oraz z groszkiem mrożonym

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
510 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g grubszego makaronu, np. rurki, wstążki
  • 1 puszka fileta z tuńczyka w oleju
  • 3/4 szklanki mrożonego groszku
  • 100 g startego żółtego sera
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówMakaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Odcedź go, przelej zimną wodą, odsącz. Groszek mrożony przełóż na sito, przelej wrzątkiem, osącz.
  2. Mieszanie składnikówFilet z tuńczyka rozdrobnij na mniejsze kawałki. Dodaj go wraz z częścią oleju do makaronu. Wsyp też groszek, całość wymieszaj, dopraw do smaku.
  3. Zapiekanie potrawyMakaron z dodatkami przełóż do natłuszczonego naczynia do zapiekania. Wierzch posyp startym serem. Potrawę piecz ok. 25 minut w 180 stopniach Celsjusza, aż ser rozpuści się i lekko zrumieni.

Inna wersja zapiekanki makaronowej z groszkiem

Na podobnej zasadzie, jak zapiekankę makaronową z tuńczykiem i groszkiem, można przygotować zapiekankę z kurczakiem. Najlepiej sięgnąć wtedy po filet z piersi kurczaka. Trzeba go pokroić w paski lub kostkę, przyprawić i krótko obsmażyć na patelni z olejem.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...